Около 8 хиляди души се събраха в сряда в центъра на Берлин за митинг срещу карантинните мерки на германското правителство, коментира Тило Каблиц, говорител на германската столица, съобщава ТАСС.

Протестиращите не спазват правилата за социална дистанция, мнозина не носят защитни маски. Във връзка с нарушения на правилата за карантина, временно са задържани над 40 души.

Полицията реши да спре акцията и призова с високоговорители присъстващите да се разпръснат.

Меркел настоява за затваряния и вечерни часове в Германия

Меркел настоява за затваряния и вечерни часове в Германия

"Алтернатива за Германия" се противопостави остро

В района на парка Тиргартен се събират допълнителни сили на полицията. Редът се осигурява от около 2,2 хиляди полицаи. Подходите към историческата сграда на Райхстага и Бранденбургската врата са затворени. Наблизо стоят две водни оръдия.

Бундестагът разглежда измененията, предложени от германското правителство в Закона за защита срещу инфекциозни болести. Те предвиждат въвеждане на единни федерални правила в случай на влошаване на епидемиологичната ситуация.

Преди това регионалните власти имаха право да вземат мерки независимо, като взимат предвид препоръките на конференциите на канцлера и ръководителите на регионите. Ангела Меркел многократно критикува едностранните стъпки на регионите и се застъпва за създаването на единни норми и разширяването на правомощията на центъра за борба срещу пандемията.

Германия почита паметта на близо 80 000 жертви на коронавируса

Германия почита паметта на близо 80 000 жертви на коронавируса

За последните 24 часа регистрирани 19 185 нови случая, а починалите се увеличиха с 67 до 79 914