Германският канцлер Ангела Меркел призова депутатите да одобрят нови правомощия, които да ѝ позволят да налага затваряния и вечерни часове в райони с висок процент на заразяване с коронавируса, като отбеляза, че мнозинството германци били за по-строги мерки, предаде "Ройтерс".

"Третата вълна на пандемията държи страната ни здраво в хватката си", изтъкна Меркел, чието изказване в Бундестага беше прекъснато от шум от депутатите от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", която се противопоставя на затварянията.

Меркел иска контрола над федералните региони и да наложи коронавирус ограничения

Меркел иска контрола над федералните региони и да наложи коронавирус ограничения

Шпан предупреди, че има близо 4500 пациенти в реанимация и ако това продължи, здравна система няма да издържи

"Работниците в интензивните отделения изпращат сигнали за бедствие един след друг. Кои сме ние да пренебрегваме техните молби", запита Меркел.

Нейното правителство иска парламентът да промени Закона за защита от инфекции, за да даде възможност на федералните власти да налагат ограничения, дори ако ръководителите на провинции им се противопоставят, надявайки се да смекчи натиска върху отделенията за интензивно лечение.

Налагането на вечерни часове и предоставянето на правомощия на федералното правителство да принуди 16-те германски провинции също така предизвика критики в рамките на консервативния блок на Меркел, който според социологическите проучвания ще получи най-лошия си резултат в парламентарните избори през септември.

Меркел призна: Допуснах грешка, отменяме блокадата по Великден

Меркел призна: Допуснах грешка, отменяме блокадата по Великден

Меркел обясни, че решението е било с добри намерения, но сега е ясно, че е грешка

За разлика от Великобритания и Франция, Германия не беше склонна да налага драстични ограничения на движението в страна, която яростно защитава демократичните свободи заради нацисткото и комунистическото си минало.

Противниците на затварянето проведоха демонстрации в цяла Германия, но особено в бившата Източна Германия, където подкрепата за "Алтернатива за Германия" е по-голяма. Крайнодясната партия твърди, че ограниченията не са успели да спрат пандемията и че те причиняват повече вреди както на икономиката, така и на психическото здраве на хората.

Меркел: Девизът на борбата с пандемията е "Ваксинирайте, ваксинирайте, ваксинирайте"

Меркел: Девизът на борбата с пандемията е "Ваксинирайте, ваксинирайте, ваксинирайте"

Страната очаква повече дози ваксини

Меркел призна в речта си, че новите правомощия не са универсално решение на пандемията, която според нея може да бъде победена само с ваксинации.

Председателят на групата на "Алтернатива за Германия" в Бундестага Алис Вайдел подчерта, че новите мерки били безпрецедентна атака срещу основните демократични свободи.

"Предложените изменения на Закона за защита от инфекции са тревожен документ за авторитарна държава", изтъкна Вайдел и допълни: "Този рецидив на авторитарния демон идва от канцлерството и от вас, мадам канцлер."

Меркел се взираше в смартфона си по време на по-голямата част от речта на Вайдел.