Канцлерът Ангела Меркел потвърди, че Германия оттегля план за налагане на петдневна блокада по Великден. Тя определи решението за ограниченията като "грешка", информират АП и "Ройтерс"

Меркел обяви решението след свикване на кризисна среща с премиерите на 16-те провинции. Същата група договори неочакван план за налагане на блокада по Великден.

Германия удължи блокадата до 18 април

Германия удължи блокадата до 18 април

Решението бе очаквано

Освен удължаване съществуващите мерки до 18 април, включително затваряне на културните и спортните места и местата за развлечение, Меркел и премиерите наредиха по-твърди мерки между 1 и 5 април. Почти всички магазини според плана трябваше да затворят по време на петте дни, а религиозните служби по Великден да се провеждат онлайн. Само хранителните магазини трябваше да работят на 3 април, събота.

Меркел обясни, че решението е било с добри намерения, но сега е ясно, че е грешка.

"Тази грешка е само моя грешка", призна тя и добави, че решението за ограниченията не е практично. По думите й планът е съгласуван набързо и не може да бъде приложен за такъв кратък период.

"Шпигел" нарече мерките "скандални" и отбелязва, че правителството напълно обърка приоритетите и вместо това трябва да се фокусира върху подобряване на имунизационната кампания и стратегията за тестване.

Меркел свика кризисна среща, направи обратен завой за ограниченията по Великден
Обновена

Меркел свика кризисна среща, направи обратен завой за ограниченията по Великден

Меркел и регионалните лидери са изправени пред вълна от яростна критика