Германският канцлер Ангела Меркел свиква извънредна кризисна среща с лидерите на 16-те провинции заради мерките в борбата с коронавируса. Това заяви председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) Армин Лашет пред парламента на провинция Северен Рейн-Вестфалия, цитиран от АФП.

Той поясни, че канцлерът Меркел е поканила регионалните лидери на среща в 11:00 часа днес. По думите му те ще разговарят за случилото се през последните два дни.

Меркел: Девизът на борбата с пандемията е "Ваксинирайте, ваксинирайте, ваксинирайте"

Меркел: Девизът на борбата с пандемията е "Ваксинирайте, ваксинирайте, ваксинирайте"

Страната очаква повече дози ваксини

Говорител на правителството потвърди пред осведомителната агенция, че е свикана видеоконференция тази сутрин след консултациите в понеделник.

Меркел и регионалните лидери са изправени пред вълна от яростна критика, след като се съгласиха да удължат блокадата и да я затегнат около Великден.

Освен удължаване съществуващите мерки до 18 април, включително затваряне на културните и спортните места и местата за развлечение, Меркел и премиерите наредиха по-твърди мерки между 1 и 5 април. Почти всички магазини ще бъдат затворени по време на петте дни, а религиозните служби по Великден ще се провеждат онлайн. Само хранителните магазини ще работят на 3 април, събота.

Германия удължи блокадата до 18 април

Германия удължи блокадата до 18 април

Решението бе очаквано

Медии съобщиха преди пресконференция на Меркел, че тази политика ще бъде отменена.

"Шпигел" нарече мерките "скандални" и отбелязва, че правителството напълно обърка приоритетите и вместо това трябва да се фокусира върху подобряване на имунизационната кампания и стратегията за тестване.

Даниел Гюнтер, премиер на Шлезвиг-Холщайн, коментира пред ДПА, че срещата днес ще е с фокус разрешаване на проблемите около мерките, които ще бъдат наложени на Великден.

Източници съобщиха пред ДПА, че Меркел се е отказала от решението си за допълнителни ограничения около Великден заради критиката.

Меркел е казала пред участниците, че постигнатото по-рано тази седмица споразумение, което предвижда затваряне на повечето магазини и ограничаване на събиранията от 1 до 5 април, няма да се прилага.

Германия отчете 15 813 нови случая за последните 24 часа.