Германия удължава частичната блокада до 18 април, отказвайки се от плана за постепенно разхлабване заради нова вълна на коронавируса.  Решението беше очаквано, предаде АФП. Канцлерът Ангела Меркел обяви мерките рано вторник след дълга среща с 16-те ръководители на федералните провинции.

Това се случва близо три седмици след като двете страни последно се договориха за план, проправящ пътя за облекчаване на някои правила. Оттогава броят на заразените нараства непрекъснато, което се дължи на британския щам.

Германия вече мисли за "аварийна спирачка" заради кризата с COVID-19

Германия вече мисли за "аварийна спирачка" заради кризата с COVID-19

Новозаразените се увеличават, интензивните отделения са пред колапс

Европейската държава наложи ограничения от 16 декември 2020 г.

Регионите, при които седмичният брой на новите случаи надхвърля 100 на 100 000 жители през три последователни дни, ще се сблъскат с по-строги правила, както беше договорено на предишната среща. Длъжностните лица се съгласиха да затворят до голяма степен обществения живот от 1 до 3 април, затваряйки повечето магазини за периода. Публичните събирания ще бъдат забранени от 1 до 5 април, за да насърчат хората да останат вкъщи. На фона на загрижеността от нарастването на германците, пътуващи в чужбина по празници, властите също така се съгласиха за общо изискване за въздушните пътници да бъдат тествани за COVID-19 преди да се качат на полет до Германия.

До момента само 9% от германското население е получило ваксина срещу коронавируса. На фона на третата вълна на коронавируса политиците се опасяват, че болниците ще бъдат залети от пациенти с коронавирус до април, ако правителството не наложи ограничения.

През последните седем дни Германия отчита по 107,3 заразени на 100 000.

По-рано вчера Институт "Роберт Кох" съобщи за 7709 нови случая и 50 починали.