Продължава да расте броят на новозаразените с коронавирус в Германия, съобщава "Ройтерс".

Нарастващият риск от претоварване на здравната система в страната увеличава натиска върху управляващите да затегнат ограничителните мерки.

Предстои утре националните и регионалните лидери да проведат видеоконференция, за да вземат какви по-нататъшни стъпки да предприемат за справяне с пандемията. На последната си среща в началото на този месец те се договориха за умерено разхлабване на рестрикциите. Канцлерът Ангела Меркел обаче предупреди, че новите варианти на коронавируса са по-заразни, което означава, че пандемията ще бъде по-трудно овладяна.

Според Института по инфекциозни болести "Робърт Кох" към днешна дата броят на случаите на COVID-19 на 100 000 население за една седмица е бил 103,9. Това е над прага от 100, което означава, че интензивните отделения са изправени пред колапс.

Въпреки че умората сред обществото заради ограничителните меки, които продължават вече четвърти месец, нараства, данните за разпространението на заразата сочат, че властите може да бъдат принудени да натиснат "аварийната спирачка", за която се договориха на 2 март.

Германия удължи блокадата до 28 март, но започва поетапно да разхлабва

Германия удължи блокадата до 28 март, но започва поетапно да разхлабва

Ключова част от стратегията е масово тестване и масова ваксинация