Част от участниците в протеста срещу наложените от германското правителство мерки за борба с коронавируса разкъсаха полицейския кордон пред Райхстага и се опитаха да нахлуят в сградата.

Демонстрантите се изкачиха по стъпалата, но не успяха влязат в парламента, тъй като бяха изтласкани от полицията, предаде Дойче веле с позоваване на берлинската полиция.

Участниците в акцията хвърляха камъни и бутилки срещу служителите на реда. Полицията употреби сълзотворен газ, за да овладее размириците.

Полицията разпръсна многохиляден протест в Берлин против мерките срещу COVID-19

Полицията разпръсна многохиляден протест в Берлин против мерките срещу COVID-19

Защото не спазвали изискванията за носене на предпазни средства

На протеста, който се провеждаше перед Райхстага се виждаха знамена на радикалното движение "райхсбюргери", които не признават днешната германска държава, предаде dpa. Те възприемат себе си като "граждани на Райха", техният идеал е Германската империя,.

След като демонстрантите разкъсаха кордона и беше пуснат сълзотворен газ, служителите на реда изтласкаха протестиращите извън историческия площад.

По информация на "Ройтерс", около 300 души са задържани след размириците.

Сградата на Райхстага в Берлин е създадена, за да заседава в нея германският Райхстаг - първоначалният парламент на Германската империя. Открита е през 1894 г. и изпълнява функциите си до 1933 г. През 1999 г. отново става седалище на германския парламент - вече Бундестаг.

По-рано беше съобщено, че полицията в Берлин е разпръснала многохилядната акция на противниците на санитарните мерки, тъй като участниците не се съобразяват с изискванията за носене на предпазни средства.

"За съжаление нямаме друг избор. Обърнахме се към лидера на демонстрацията и го информирахме, че събирането ще бъде прекратено от полицията." - се посочва в съобщение на полицията в "Туитър".

Решението на полицията е било взето след дълги преговори с организаторите, които не са довели до спазване на изискванията.

Междувременно в страната нарастват опасенията, че първоначалните успехи, постигнати в борбата с пандемията може да бъдат заличени от неспазването на мерките и липсата на единни стандарти при тяхното прилагане.

Германия проиграва успехите си в битката с коронавируса

Германия проиграва успехите си в битката с коронавируса

Дори и след срещата при Меркел няма яснота...