Полицията призова участниците в многохиляден протест в Берлин срещу правителствените мерки против разпространението на коронавируса да се разотидат, тъй като не спазват изискванията за носене на предпазни средства, съобщават германските медии.

"За съжаление нямаме друг избор. Обърнахме се към лидера на демонстрацията и го информирахме, че събирането ще бъде прекратено от полицията", се посочва в съобщение на полицията в "Туитър".

Решението на полицията е било взето след дълги преговори с организаторите, които не са довели до съобразяване с изискванията.

Преди това полицейска говорителка каза, че в центъра на германската столица са се събрали около 18 хил. души и продължават да прииждат още хора за планираната демонстрация. Тя каза, че силите на реда нееднократно са предупреждавали участниците в проявата, че мнозина от тях не носят маски и не спазват социална дистанция.

Протестиращите настояват, че ограничителните мерки срещу заразата нарушават техните права и свободи. Проявата, за която предварително са се регистрирали 22 000 души, се охранява около 3 000 полицаи.

Участниците държаха плакати, на които пишеше "Спрете лудостта с коронавируса" и "Прекратете коронавирусната диктатура" и носеха транспаранти, призоваващи правителството да подаде оставка и настояха за отмяна на ограниченията във връзка с коронавируса.

Символи на десния екстремизъм са били изложени на Бранденбургската врата, където хората започнаха да се събират.

Демонстрацията е разрешена след съдебно решение: Висшият административен съд в Берлин и провинция Бранденбург потвърдиха на втора инстанция рано в събота, че издадената преди това полицейска забрана не е валидна. Това решение беше окончателно.

Властите обявиха забраната по-рано тази седмица, след като събитие от същите организатори в началото на месеца беше разпръснато, тъй като участниците - наброяващи десетки хиляди - не носеха маски или не спазваха необходимото разстояние един от друг.