Външните министри на Съединените щати, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада приканиха в общо комюнике правителството на Хонконг да проведе възможно най-скоро избори, предаде АФП.

САЩ въведоха санкции на редица китайски граждани заради Хонконг

САЩ въведоха санкции на редица китайски граждани заради Хонконг

Ограничението засяга и главата на администрацията Кери Лем

Те изразиха сериозна загриженост по повод отлагането на изборите с една година заради пандемията. Предварително бе планирано тези избори да се състоят на 6 септември.

"Това прекомерно отлагане, придружено с несправедливо дисквалифициране на кандидати може да накърни демократичния процес", пише в комюникето. В него се настоява правителството на Хонконг да възстанови правата на дисквалифицираните кандидати. Междувременно постоянният комитет на китайския парламент вчера започна четиридневно заседание с цел да прецени дали да удължи мандата на сегашните хонконгски депутати, който изтича на 30 септември или не.

Рааб: Великобритания и Япония "застават рамо до рамо" за Хонконг

Рааб: Великобритания и Япония "застават рамо до рамо" за Хонконг

"Япония е близък приятел на Обединеното кралство и наш основен партньор за сигурност в Азия"

Междувременно стана ясно, че е бил арестуван хонконгският медиен магнат Джими Лай по подозрения, че има тайни договорености с чужди служби, съобщи неговият сътрудник Марк Саймън, цитиран от Ройтерс.

Саймън уточнил, че бизнесменът е задържан по силата на противоречивия закон за националната сигурност, наложен на Хонконг от Китай през юни.

Джими Лай е ярък привърженик на протестните демонстрации, избухнали в Хонконг миналата година.

През февруари 71-годишният Джими Лай, който е и британски поданик, беше обвинен в сплашване. По-късно бе освободен под парична гаранция.