Управителят на полуавтономния район Хонконг Кари Лам обяви, че изборите за градски парламент ще бъдат отложени от 6 септември заради скок на заразените с новия коронавирус, нанасяйки голям удар на продемократичната опозиция в града, съобщава "Ройтерс". 

Опозицията се надяваше да спечели историческо мнозинство в Законодателния съвет, където само половината от местата се избират пряко, а другата половина е съставена от подкрепящи Пекин фигури.

В Хонконг задържаха четирима студенти за сепаратизъм

В Хонконг задържаха четирима студенти за сепаратизъм

Напрежение в метрополията

Решението на Лам идва, след като 12 продемократични кандидати бяха дисквалифицирани да участват в изборите по причини, включващи "подривни намерения", противопоставяне на новия закон за националната сигурност, наложен от Пекин, и предизборна кампания за спечелване на мнозинство, което да блокира законодателството.

Изборите щяха да бъдат първият официален вот в Хонконг, след като Пекин наложи новия закон за сигурност, който според критиците има за цел да потисне гласовете на инакомислещите в най-свободния град на Китай и да изведе полуавтономната територия на по-авторитарен път.

Китай обвини САЩ в гангстерски тормоз относно Хонконг

Китай обвини САЩ в гангстерски тормоз относно Хонконг

Според Пекин това ще навреди само на американските интереси

По-късно китайските власти обявиха, че подкрепят решението на Хонконг да отложи изборите с една година.

"Това е много необходимо, разумно и законосъобразно", се казва в кратко изявление на Службата по въпросите на Хонконг и Макао към Държавния съвет.

"Централното правителство напълно го разбира и подкрепя", допълват китайските власти.