Няма да има масови депортации. Това обявиха по време на посещението си в съседката държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и секретарят за вътрешната сигурност Джон Кели, предадоха световните информационни агенции. 

Също така не се предвижда използването и на военна сила срещу имигрантите, увериха те след срещата си с мексиканските власти. 

Мексико няма да позволи да бъде принуденo да приеме наложени от друга страна условия за имигрантите. Това заяви категорично по-рано днес президентът на страната Енрике Пеня Нието часове преди да приеме представителите на американския кабинет.

Мексико не приема условия от друга страна по въпроса за миграцията, изтъкна той в интервю за местната медия Impacto El Diario.

Коментарите на Нието са в отговор на публикувани от Департамента за вътрешна сигурност на САЩ меморандуми, в които се отбелязва, че американски гранични агенти ще връщат нелегални имигранти в Мексико, ако са влезли на територията на САЩ оттам, без значение произходът на мигрантите.

Двете държави обтегнаха отношенията си във връзка с обещанието на президента Доналд Тръмп да се изгради стена по границата с Мексико, която ще бъде заплатена от мексиканските власти.