Премиерът на Украйна Николай Азаров заяви, че не се предвижда сливане между "Газпром" и 'Нафтогаз", съобщи тв каналът "1+1".

"Но ще потърсим някаква организация, която да позволи на двете компании да си сътрудничат", цитира думите на премиера в. "Украинская правда".

Изданието отбелязва, че по този начин украинският премиер е коментирал изявлението на шефа на "Газпром" Алексей Милер през април тази година, според което "Газпром" и "Нафтогаз" ще създадат съвместно предприятие на паритетни начала.

През май Милер обсъди въпроса с енергийния министър на украйна Юрий Бойко, като двете страни се обединиха около становището, че сливането трябва да става поетапно.

Идеята на Милер за обединение на двете газови компании беше подкрепена и от руския премиер Владимир Путин. Украинският президент Виктор Янукович нарече сливането невъзможно.

Руският президент Медведев се усъмни, че подобно сливане би било изгодно за руската страна и се обяви за създаването на съвместни проекти, в рамките на които биха могли да бъдат обединени отделни гасови и газотранспортни активи.