САЩ ще продължат усилията си за стабилизиране на Афганистан и след като американските военни напуснат страната. Това заяви американският държавен секретар Хилъри Клинтън по време на срещата си с президента на Афганистан Хамид Карзай, който е на четиридневно посещение в САЩ, съобщи БиБиСи.

Ние няма да изоставим народа на Афганистан. Нашият граждански дълг към него ще продължи дълго във времето, допълни Клинтън.

АП посочва, че в разговора са били изтъкнати не само позитивните моменти в двустранните отношения, но и проблемите и различията между двете страни, които са били пречка в постигането на по-бързо стабилизиране на Афганистан.

Хамид Карзай е изказал благодарност на САЩ за съдействието им след края на талибанския режим през 2001г. в Афганистан. Въпреки това той е посочил, че американските военни е трябвало да положат повече усилилия, за да бъдат избегнати многото цивилни жертви в страната.

Освен това Карзай не е пропуснал да отбележи, че очаква и бъдещи различия по някои въпроси със САЩ. Като две зрели нации и две зрели правителства, сега вече и афганистанското правителство е такова, ние ще имаме различия от време на време, е коментирал той.

БиБиСи припомня, че отношенията между Кабул и Вашингтон се влошиха след президентските избори миналата година. Вотът, според САЩ, беше белязан със злоупотреби и корупция.