Лидерите на Евопейския съюз (ЕС) в понеделник вечерта не успяха да подкрепят Урсула фон дер Лайен за още един мандат като президент на Европейската комисия.

Това съобщава Politico, като цитира трима свои източници сред дипломатите. 

Това не се случи, въпреки уверенията от френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц през последните дни, че са близо до сделка.

"Няма споразумение тази вечер", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред репортери в понеделник късно вечерта след вечерята на лидерите.

Лидерите ще продължат дискусиите на по-късна дата, вероятно на следващата им среща на 27-28 юни.

Припомняме, че след европейските избори се появи ранен консенсус около фон дер Лайен от Германия за втори мандат като председател на Европейската комисия, Антониу Коща от Португалия като председател на Европейския съвет, Роберта Мецола от Малта като шеф на Европейския парламент и Кая Калас от Естония като външен министър.

Номинациите за висшите постове в ЕС - вече ясни макар и неофициално

Номинациите за висшите постове в ЕС - вече ясни макар и неофициално

Урсула фон дер Лайен, Антониу Коща и Кая Калас са най-вероятните кандидати

Очакванията бяха големи, когато 27-те държавни и правителствени ръководители се срещнаха в Брюксел с надеждата да си поделят четирите висши длъжности в блока между сегашната коалиция на дясноцентристката Европейска народна партия, социалисти и либерали.

След като партията на Макрон беше победена от крайната десница на изборите, решението му да разпусне френския парламент и да свика предсрочни избори изглежда ускори дискусиите за висши постове. Обикновено преговорите отнемат седмици.

През последните седмици други европейски лидери също подчертаха необходимостта от приемственост предвид войната на Русия в Украйна и потенциалното завръщане на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Но надеждите за бърза сделка се изпариха в понеделник вечерта, тъй като Европейската народна партия, победителят в изборите за Европейски парламент, поиска повече отстъпки и повече власт сред водещите постове. Както се очакваше, ЕНП искаше да преназначи фон дер Лайен и Мецола, и двамата принадлежат към политическото семейство. Освен това ЕНП предложи на социалистите мандатът на председателя на Европейския съвет да бъде разделен на две части от 2,5 години - и ЕНП ще получи една от тях.

Това от своя страна раздразни социалистите и демократите, които се надяваха да спечелят поста за Коща. Скоро след прекратяването на преговорите започнаха обвиненията.

"Това беше отчасти високомерие от страна на ЕНП, каза служител на ЕС. Като поискаха мандат само за 2,5 години, това създаде огромен проблем с възприятието на социалистите, които биха били поставени в трудна позиция. ЕНП не изигра това добре. Това ще бъде трудно за решаване."

Служителят добави, че Мишел не е помогнал в дискусиите.

"Вместо да помогне за намирането на сделка, той продължи да повдига други неща", каза служителят.

Друга причина преговорите да се провалят е, че италианският премиер Джорджиа Мелони не е доволен от това как се е развила вечерта, казаха няколко дипломати от ЕС. Мелони, която беше един от малкото лидери, които излязоха от европейските избори с изборна победа, беше недоволна от опитите на другите лидери на ЕС да я изключат от преговорите.

Мецола търси преизбиране в ЕП

Мецола търси преизбиране в ЕП

Председателят на ЕП прие в понеделник номинацията за кандидат на ЕНП

Италианският премиер "оспори типа подход към дискусията", каза служител, запознат с дискусията. Тя започна "от предположението, че днешната неформална среща трябваше да представлява моментът, в който да се обсъди какво да се прави в светлината на сигналите от европейските избори и след това, от тази отправна точка, да започне дискусията за имената за висшите позиции , а не обратното", добави служителят.