Хиляди хора, скандиращи "няма правосъдие, няма мир, без расистка полиция" и "Животът на чернокожите е важен ", се събраха в центъра на Лондон, за да протестират срещу расизма след убийството на Джордж Флойд в американския град Минеаполис, извършено от бели полицаи пир арест.

Мнозина от протестиращите носеха маски и бяха облечени в червено. Някои размахваха плакати с лозунги от рода на: "Великобритания не е невинна: по-малко расизъм е все още расизъм", "Расизмът е глобален проблем" и "Ако не си гневен, не ти пука".

Протестиращите скандираха "Джордж Флойд" и "Животът на чернокожите е важен". Някои скандираха ругатни за американския президент Доналд Тръмп и британския премиер Борис Джонсън.

"Това продължава от години, години и години и години на бял расизъм", настоя 30-годишната мениджърка по проекти Карън Коромах пред "Ройтерс", като допълни: "Ние дойдохме тук с приятелите си, за да бием тревога, да вдигаме шум, да демонтираме расистките системи", подчерта Коромах, като предупреди, че ако не се предприемат действия, Обединеното кралство щяло да се сблъска с подобни проблеми като тези в САЩ.

"Не искам да започвам да плача", каза тя за кадрите от САЩ и изтъкна: "Карат кръвта ми да кипи."

Борис Джонсън критикува остро полицията в САЩ, убийството на Флойд е "непростимо"

Борис Джонсън критикува остро полицията в САЩ, убийството на Флойд е "непростимо"

Разбира правото на хората в САЩ да протестират

Флойд умря, след като бял полицай затискаше врата му с коляно близо девет минути в Минеаполис на 25 май, което отново възпали отдавнашния проблем за полицейска бруталност срещу афроамериканците пет месеца преди президентските избори в САЩ през ноември.

Смъртта му отприщи гняв заради расовите предразсъдъци в системата на наказателното правосъдие в САЩ и повдигна въпроси за расизма в целия свят.

В САЩ има до голяма степен мирни протести в подкрепа на Флойд, макар че по тъмно някои хора извършваха погроми, вандалщини, палежи и грабежи.

Британски полицейски началници заявиха, че са ужасени от начина, по който Флойд загуби живота си, и от насилието, последвало в много американски градове, но призоваха потенциалните протестиращи във Великобритания да работят с полицията, след като ограниченията във връзка с епидемията от новия коронавирус остават в сила.

Тръмп зове полицията да е твърда и безкомпромисна с протестиращите

Тръмп зове полицията да е твърда и безкомпромисна с протестиращите

"ЗАКОН И РЕД"

Но в Хайд Парк мнозина предупредиха, че расизмът все още е проблем и за Великобритания.

"Майка ми протестираше срещу апартейда, а това беше преди 30-40 години - доста е разочароващо, че днес трябваше да излезем, за да протестираме срещу същото нещо, те протестираха преди колко години", коментира 21-годишният студент Роз Джоунс от Лондон.

Джоунс е дошъл във Великобритания като малко дете с майка си от Южна Африка.

"Това е систематичен проблем в цял свят. Не е като да става въпрос за това, че някой умира, ние живеем живота си, осъзнат ужасно за нашата раса. Това не е правилно, това не е естественият ред", изтъкна още той.

Демонстрацията в Хайд Парк е вторият голям протест във Великобритания, след като стотици се събраха на лондонския площад "Трафалгар" в неделя, преди да се отправят в шествие към посолството на САЩ.

И в Лондон протести заради смъртта на Джордж Флойд, десетки арестувани

И в Лондон протести заради смъртта на Джордж Флойд, десетки арестувани

23-ма души са били задържани