Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова полицията да е "твърда и безкомпромисна" с протестиращите, като той го направи в отговор на публикация в "Туитър" на бивш анализатор на ЦРУ, осъждащ демонстрантите, част от които са хвърляли коктейли "Молотов" по служители на реда.

В отговор на друг туит от същия анализатор по отношение на необузданото плячкосване на 5-то авеню в Ню Йорк, срещу което полицията умишлено не се е намесила, Тръмп написа в профила си в "Туитър", че Националната гвардия е готова, без да уточнява какво има предвид.

В друга публикация Тръмп настоя също и за "ЗАКОН И РЕД". 

Преди това държавният глава на САЩ заплаши, че ще изпрати военни части в градове, които отказаха да извикат Националната гвардия и не успяха да потушат насилствените протести. Той обеща да задейства Закона за безредиците от 1807 г., позволяващ на президента да изпрати войски в страната, за да сложи край на масовите размирици.

Протестите започнаха, след като чернокожият Джордж Флойд почина при полицейски арест в град Минеаполис от четирима бели полицаи. Един от полицаите затисна с коляно врата и гърба на Флойд, докато той предупреждаваше, че не може да диша. След осем минути борба да диша Флойд умря от задушаване.

Повечето американци симпатизират на протестиращите и не одобряват отговора на Тръмп

Повечето американци симпатизират на протестиращите и не одобряват отговора на Тръмп

64% от американците симпатизират на хората

Протести разтърсват повечето американски градове вече повече от седмица. По-късно някои от тези протести се превърнаха в безредици, като участниците прибягнаха до погроми, вандализъм, грабежи, палежи на частна собственост, насилие над обикновени американски граждани и нападения срещу полицията, която се опитва да ги разпръсне.

Докато някои губернатори и кметове решиха да извикат Националната гвардия или да наложат полицейски час, други решиха да ограничат реакцията до разполагане на полиция. Строгите мерки невинаги постигаха желания резултат, след като протестите във Вашингтон близо до Белия дом продължиха дори при въвеждането на комендантски час и разполагането на Националната гвардия.

Тръмп: След Линкълн аз направих най-много за чернокожите

Тръмп: След Линкълн аз направих най-много за чернокожите

Позиция на президента на САЩ