Повечето американци симпатизират на националните протести заради смъртта на невъоръжен чернокож по време на полицейски арест и не одобряват отговора на президента Доналд Тръмп срещу безредиците. Това сочи ново проучване на Reuters/Ipsos.

Протестите в САЩ стават все по-масови, но насилието намалява

Протестите в САЩ стават все по-масови, но насилието намалява

Десетки хиляди протестираха предимно мирно в цялата страна

Демонстрациите, някои от които прераснаха в насилие, започнаха миналата седмица, след като полицай от Минеаполис беше заснет да притиска с коляно врата на Джордж Флойд в продължение на близо 9 минути, дори и след като Флойд изгуби съзнание. Полицаят е обвинен в убийство.

Проведеното в понеделник и вторник проучване е установило, че 64% от американците "симпатизират на хората, които протестират", докато 27% не одобряват действията им. 9% не са сигурни.

Проучването подчертава политическите рискове за Тръмп, който предприе твърд подход срещу протестиращите и заплаши да мобилизира армията.

ООН: Протестите в САЩ подчертават дългогодишните расови неравенства

ООН: Протестите в САЩ подчертават дългогодишните расови неравенства

Полицейско насилие, неравенства в здравеопазване, образование, заетост, ендемична дискриминация

Повече от 55% от американците не одобряват действията на Тръмп по отношение овладяването на протестите, включително 40% "силно" не одобряват, докато 1/3 подкрепят американския лидер, което е по-малко от средното ниво на одобрение от 39%.

Отделно проучване на Reuters/Ipsos показва, че бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън води с 10% на Тръмп - най-голямата преднина от април 2019 г., когато Байдън обяви номинацията си за държавен глава.

Американците са разделени по отношение на отговора на полицията. 43% вярват, че полицията върши добра работа, докато 47% не са съгласни.

В проучването са участвали повече от 1000 респонденти.