Протестите в градовете на САЩ, предизвикани от убийството на Джордж Флойд, подчертават "полицейското насилие" срещу цветнокожи и историческите неравенства в достъпа до здравеопазване, образование и работни места, заяви във вторник най-високопоставеният служител на ООН по правата на човека, цитиран от "Ройтерс". 

Пандемията COVID-19 оказва "опустошително въздействие" върху хората от африкански произход и етнически малцинства в Бразилия, Великобритания, Франция и Съединените щати, коментира Мишел Башелет в изявление, призоваващо за подобрен достъп до тестване и здравеопазване за расови и етнически малцинства.

"Този ​​вирус излага ендемични неравенства, които твърде дълго се игнорират. Протестите в САЩ, предизвикани от убийството на Джордж Флойд, подчертават не само насилието на полицията срещу цветнокожи, но и неравенствата в здравеопазването, образованието, заетостта и ендемичната расова дискриминация".

Най-малко петима американски полицаи бяха засегнати от стрелба по време на протестите, съобщава полицията и медиите, часове след като президентът Доналд  Тръмп предупреди, че ще разположи армията по улиците на страната за възстановяване на обществения ред.

Седма нощ на бунтове в САЩ, Тръмп може да хвърли армията със закон от 1807 г.

Седма нощ на бунтове в САЩ, Тръмп може да хвърли армията със закон от 1807 г.

Използването на федерални войници за изпълнение на задачи на полицията е забранено