Турският премиер Ахмет Давутоглу предупреди европейските лидери преди критичните преговори между ЕС и Турция за ограничаване на бежанския поток към Европа, че това бил въпрос от строго хуманитарен характер, а не въпрос на „пазарлък”, съобщава „Франс прес”.

За Турция, бежанският проблем не е въпрос на пазарлъци, а въпрос на ценности, хуманитарни ценности, както и европейски ценности”, коментирал Давутоглу при пристигането си на срещата на върха в Брюксел, на която присъстват ръководителите на 28-те страни членки на Общността.

Забуксуваха преговорите с Турция в Брюксел

Забуксуваха преговорите с Турция в Брюксел

Дълъг втори ден предстои в Брюксел

„ЕС и Турция – ние имаме една и същ цел, една и съща цел да помогнем на сирийските бежанци особено, а също така да имаме ново бъдеще на нашия континент по един добър начин”, изтъкна турският премиер преди първата си среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Туск ще запознае Давутоглу със спорните планове на ЕС за спиране на потока от мигранти, според които Турция ще приема обратно всички онези, пристигащи в Гърция в замяна на ключови отстъпки, включително ускоряване на кандидатурата на Анкара за членство в ЕС.

Европа "танцува по минно поле", подкрепяла терористични групировки, скочи Ердоган

Европа "танцува по минно поле", подкрепяла терористични групировки, скочи Ердоган

Европа действала "нечестно" и "неискрено"

Сигурен съм, че ще постигнем целта си да помогнем на всички бежанци, както и да задълбочим нашите отношения”, изтъкна Давутоглу.