Лидерите на 28-те страни не подготвиха текст на споразумение с Турция за ограничаването на миграцията, а постигнаха само обща принципна позиция за основните му положения.

Очакванията на премиера на Белгия Шарл Мишел са за втори ден на „сложни и нелеки” разговори.

Бъдещите договорки между ЕС и Турция по миграцията, включително либерализацията на визовия режим, трябва да се съпровождат от постоянен мониторинг и от механизъм за тяхната отмяна при неизпълнение на поетите задължения, каза още Шарл Мишел.

Днес техните предложения ще бъдат представени на турския премиер Ахмет Давутоглу. Според Мишел преговорите с него ще бъдат нелеки.

Те ще започнат сутринта с разговори в тесен състав между Давутоглу, от една страна, и лидерите на ЕС - Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и холандският премиер Марк Рюте като председателстващ в ЕС. След това, около 13 ч. местно време, ще започне срещата на лидерите на 28-те страни.

"В зависимост от хода на тези преговори след тази среща могат да последват нови преговори в тесен или широк състав, които вероятно ще продължат до вечерта. Ще бъде дълъг ден", отбеляза още белгийският премиер.

Макар и вчерашната среща да приключи без представяне на конкретен текст по споразумение, стана ясно, че канцлерът на Германия Ангела Меркел настоява планът за връщане на влезли в Гърция нелегални мигранти обратно в Турция да заработи през близките дни.

Очаква се непосредствено след това да започне отпускането на договорените европейски средства на Турция по споразумението за мигрантите.

Държавните лидери от общността не са обсъждали отварянето на нови преговорни глави за присъединяването на Турция към Европейския съюз.

По отношение на искането на турската страна за безвизов режим е решено на Анкара да бъде обещана либерализация на режима, след като страната изпълни всички условия, които са в сила за другите държави.