"Ню Йорк таймс" пише, че американските разузнавателни служби наблюдават поредица от изстрелвания на руски военни спътници, за които има теория, че може да са предназначени за унищожаване на космически комуникационни спътници с ядрен взрив.

Въпреки че това заключение не е окончателно, то дотолкова разтревожи Вашингтон, че по време на Мюнхенската конференция по сигурността държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обсъди тази информация с колегите си от Индия и Китай: Субрахманям Джайшанкар и Ван И, като ги призова да повлияят на Москва.

Според вестника Блинкън ги е накарал да разберат, че ядрен взрив в космоса ще унищожи не само американските сателити, но и тези на Пекин и Ню Делхи.

Според американското разузнаване в началото на 2022 г. Русия е извършила поредица от тайни изстрелвания на военни спътници. Според него Русия разработва нов вид космическо оръжие, което може да застраши хиляди спътници, осъществяващи комуникациите по целия свят.

Към днешна дата американските служители смятат, че макар Москва да възнамерява да изстреля сателити в орбита, тя все още няма да ги използва.

Вместо това Путин може да ги използва като постоянна заплаха в случай, че "бъде притиснат твърде силно от санкции или се опита да осуети амбициите си в Украйна или извън нея с военна сила.

Конгресът на САЩ разглежда сигнал за заплаха срещу националната сигурност

Конгресът на САЩ разглежда сигнал за заплаха срещу националната сигурност

Поискаха от Байдън да се разсекрети цялата информация

Руският президент може да унищожи световната икономика, без да е насочен към хората на Земята", пише вестникът.

И Съединените щати, и Съветският съюз преди това са изпробвали ядрени оръжия в космоса, преди да ратифицират Договора за космическото пространство от 1967 г., който забранява разполагането на ядрени оръжия от всякакъв тип в орбита, както и по-нататъшни ядрени експлозии в космоса.

Ако Путин постави тези оръжия в ниска околоземна орбита, американските служители се опасяват, че това ще бъде повече от просто нарушение на договора от 1967 г.

Политико: Германците вече не възприемат Русия като основна заплаха

Политико: Германците вече не възприемат Русия като основна заплаха

Загрижеността относно масовата миграция и радикалния ислямски тероризъм сега са на първо място

Това е един от последните останали в сила големи договори за контрол на въоръженията. И ако Русия го наруши, други държави, като Северна Корея, могат да последват примера ѝ.

Високопоставен служител на разузнаването заяви пред "Ню Йорк Таймс" при условие за анонимност, че Русия разработва ядрени оръжия, базирани в космоса, защото Путин вярва, че никой от противниците му, включително Съединените щати, няма да влезе в пряка конфронтация с Русия, ако заплахата надвисне над световните комуникации, но не и над човешкия живот.