Републиканският председател на Комисията по разузнаването на Камарата на представителите в американския Конгрес Майк Търнър предупреди за сериозна заплаха за националната сигурност. Главният съветник по националната сигурност на президента Джо Байдън ще информира лидерите на Конгреса на среща в четвъртък, съобщава АП.

Търнър поиска от Байдън да се разсекрети цялата информация, свързана с тази заплаха, така че Конгресът, администрацията и нашите съюзници да могат открито да обсъдят действията, необходими за отговор.

Търнър не разкрива повече подробности.

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Белия дом, не пожела да разясни естеството на заплахата по време на брифинг с репортери. Но потвърди, че е било предвидено да информира Търнър и други висши членове на комисиите по разузнаване на Конгреса, известни като "Бандата на осемте". Тя включва лидерите на парламентарните фракции на републиканците и на демократите в Сената и  Камарата, както и председателите и високопоставени членове на съответните комисии по разузнаването.

"Ще проведем този разговор утре, каза Съливан. Ще определим как да продължим."

Си Ен Ен, цитирайки анонимен американски служител и двама други източника, съобщи, че заплахата за сигурността е свързана с Русия, която е във война от две години в Украйна.

Столтенберг призова Конгреса на САЩ да гласува помощта за Украйна

Столтенберг призова Конгреса на САЩ да гласува помощта за Украйна

Това не е благотворителност, а инвестиция в нашата собствена сигурност, смята той

"Имаме увереност, че вярваме, че можем, ще защитим и защитаваме националната сигурност на Съединените щати и американския народ", каза Съливан.

Джонсън потвърди, че ще присъства на срещата със Съливан.

"Ще работим заедно, за да се справим с този въпрос, както правим всички чувствителни въпроси, които са класифицирани, каза Джонсън. Просто искаме да сме сигурни, че всички владеем положението. Работим по въпроса и няма нужда от тревога."

Конгресмен Майк Гарсия, член на комисията по разузнаване на Камарата на представителите, каза пред USA TODAY, че заплахата налага разсекретяване и е необходимо всички да се запознаят с нея и да бъдат наясно с нея. Той отказа да добави подробности относно това дали е била непосредствена заплаха или не.

Джо Байдън призова и Конгреса да одобри помощта за Украйна и Израел

Джо Байдън призова и Конгреса да одобри помощта за Украйна и Израел

Напрежение на Капитолия