Обединените арабски емирства (ОАЕ) отрекоха, че стоят зад предполагаема хакерска атака срещу държавната новинарска агенция на Катар през май, съобщава БиБиСи.

Американското издание "Вашингтон поуст" цитира служители от американските специални служби, които твърдят, че ОАЕ е организирало публикуването на подстрекателски цитати, приписани на емира на Катар, които той настоя, че са били фабрикувани.

Инцидентът спомогна за предизвикването на дипломатическия разрив между Катар и неговите съседи.

Арабски страни са срещу Световното по футбол в Катар

Арабски страни са срещу Световното по футбол в Катар

Държавите предупредиха ФИФА

Министърът на външните работи на ОАЕ коментира, че информацията на "Вашингтон поуст" не била вярна.

Той също така повторил, че ОАЕ и пет други арабски страни не са писали до световната футболна централа ФИФА, за да поискат Катар да бъде лишен от правото да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г.

Материалът на "Вашингтон поуст" цитира неназовани служители на американските спецслужби, според които наскоро анализирана информация е потвърдила, че на 23 май високопоставени членове на правителството на ОАЕ са обсъждали план за хакването на сайтове на катарски държавни медии.

Четири арабски държави засилват натиска спрямо Катар

Четири арабски държави засилват натиска спрямо Катар

Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет обвиниха Доха

По-късно през същия ден официалната катарска агенция цитира емира Шейх Тамим бин Хамад ал Тани да критикува "враждебността" на САЩ към Иран, определяйки я като "ислямска сила, която не може да бъде пренебрегната", и наричайки "Хамас" "легитимен представител на палестинския народ".

Катарските власти заявиха, че агенцията е била хакната от "неизвестна организация" и че историята "няма никаква основание". Въпреки това коментарите бяха разпространени в региона и предизвикаха сътресения.

ОАЕ, Саудитска Арабия, Бахрейн и Египет отговориха, като блокираха катарските медии.

Две седмици по-късно четирите страни прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар, като изтъкнатата причина беше, че емирството подкрепя тероризма и има добри отношения с Иран. Бойкотът предизвика сътресения в богатото на петрол и газ емирство, което е зависимо от вноса по суша и вода за основните нужди на населението, което е около 2,7 млн. души.

Представителите на американските специални служби са посочили пред "Вашингтон поуст", че не био ясно дали властите на ОАЕ са хакнали самата Катарска новинарска агенция или са платили на трета страна, за да го стори.

"Гардиън" съобщи през миналия месец, че разследването на американското Федерално бюро за разследване (ФБР) е заключило, че руски хакери на свободна практика били отговорни за хакерската атака.