Бившите американски президенти Барак Обама и Джордж У. Буш изразиха безпокойство относно настоящия политически климат в САЩ, като коментарите им се разглеждат като прикрит укор срещу управлението на настоящия президент Доналд Тръмп.

Обама призова американците да отхвърлят политиката на "разделение" и "страх", докато Буш разкритикува "грубиянщината и предразсъдъците" в обществения живот.

Двамата са говорили отделно един от друг, като и двамата не са споменали в прав текст името на Тръмп, уточнява БиБиСи.

Тръмп, който многократно е критикувал двамата си предшественици, все още не е коментирал думите им.

Бившите американски президенти традиционно избягват да коментират публично своите наследници на поста.

Говорейки по време на предизборно събитие на демократите в Нюарк, щата Ню Джърси, Обама подчертал, че американците трябва да "изпратят послание до света, че ние отхвърляме политиката на разделението, ние отхвърляме политиката на страха".

Той добави: "Това, което не можем да имаме, е същата стара политика на разделението, която сме виждали толкова много пъти преди. Част от политиката, която виждаме сега, смятахме, че е останала в миналото. Тези хора се връщат 50 години назад. Намираме се в 21 век, не в 19-и. Стига!"

Той засегна подобни теми по време на друго събитие по-късно в Ричмънд, щата Вирджиния, изтъквайки: "Имаме хора, които умишлено се опитват да разгневят хората, да демонизират хора, които имат различни идеи, да постигат краткосрочно тактическо предимство, разгневявайки хората."

Говорейки само часове по-рано в Ню Йорк, Буш от своя страна коментира: "Фанатизмът изглежда окуражен. Нашата политика изглежда по-уязвима на теориите на конспирацията и откровените измислици. Налице са известни признаци, че интензитетът на подкрепата спрямо демокрацията намаля - особено сред младите."

Американците, подчерта той, "видяха нашето говорене, деградирало до неочаквана жестокост".

Преди избирането му през миналата година Тръмп беше изключително критичен както към Обама, така и към Буш, определяйки всеки от тях в един момент или друг като "може би най-лошия президент в историята" на САЩ.