Американският президент Барак Обама и няколко от европейските лидери се разбраха в Берлин, че трябвало да продължат да работят заедно като част от многостранни организации като НАТО и да продължат напред с трансатлантическия дневен ред.

Това се посочва в изявление на Белия дом след срещата на отиващия си президент на САЩ в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел, британския премиер Тереза Мей, италианския премиер Матео Ренци, френския президент Франсоа Оланд и испанския премиер Мариано Рахой.

Споразумението между държавните ръководители идва след изборната победа на републиканеца Доналд Тръмп, които заяви по време на предизборната си кампания, че ако Русия нападне страна членка на НАТО, той щял да прецени дали атакуваната страна е посрещнала ангажиментите си от гледна точка на отделяните разходи за военни нужди, преди да предостави военна помощ, припомня "Ройтерс".

"Лидерите се разбраха за необходимостта от колективна работа за придвижването напред на трансатлантическия дневен ред, особено за стабилизирането на Близкия изток и Северна Африка, както и осигуряване на дипломатическо решение на конфликтите в Сирия и Източна Украйна", се изтъква още в изявлението на Белия дом.

"Лидерите също така потвърдиха важността на продължаването на сътрудничеството чрез многостранните институции, включително НАТО", добавят от Белия дом.

Също така Обама и европейските лидери са се съгласили да запазят санкциите срещу Русия в продължение на още една година заради ситуацията в Украйна. Били са обсъдени и възможни нови санкции срещу Русия заради действията ѝ в Сирия.

Друга обсъждана тема е била борбата срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") в Ирак и Сирия.

За Сирия Белият дом уточни, че лидерите са изразили сериозна загриженост за хуманитарната ситуация в Алепо. Те са се съгласили, че нарасналите нападения от страна на сирийския режим и неговите поддръжници, включително Иран и Русия, трябвало да бъдат незабавно прекратени

Лидерите също така призовават за възстановяване на хуманитарния достъп до Алепо.