Великобритания и САЩ продължават да работят върху мерки за предотвратяване на радикализацията сред младежите.

Това заяви президентът на САЩ Барак Обама на съвместна пресконференция в Белия дом с британския премиер Дейвид Камерън, който е на двудневно посещение в САЩ.

„Двамата признаваме, че разузнаването и военната сила сами по себе си няма да помогнат за разрешаването на радикализирането на младите хора и заплахата от тероризъм." - коментира американският президент.

Атаките в Париж подчертаха заплахата от вътрешен тероризъм, извършван от екстремисти и заплахата от завръщащи се от Сирия и Ирак терористи, поясни Обама.

По думите му, разговорите с Камерън са били  фокусирани върху борбата с тероризма.

Обама сподели още, че двамата ще направят всичко, което е  в техните правомощия, за да  помогнат на Франция в търсенето на  „необходимата справедливост" след терористичните атаки от миналата седмица.

Прегледахме прогреса на нашата коалиция срещу „Ислямска държава", заяви Обама. Двамата лидери имат съгласие по необходимостта от  продължаване на  обучението на иракските сили.

Обама съобщи още, че САЩ се опитват да установят кой пътува до Сирия, за да получи обучение и после да се върне, и да атакува страната.
САЩ не стоят безучастни, подчерта той.

Американският президент посочи също, че с Камерън сред осъдените теми са били Русия, Иран,епидемията от  ебола, киберсигурността, околната среда, икономиката и международната сигурност.

„Ние се съгласихме, че е нужно да поддържаме санкциите срещу Русия до слагане край на агресията в Украйна", категоричен е Обама.

„Съгласихме се, че международната общност трябва да остане единна в спирането на Иран да се сдобие с ядрено оръжие", каза още той.

Налагането на нови санкции срещу Иран ще намали нашите шансове за дипломатическо решение, смята американският държавен глава.
Според него Иран не е ускорил ядрената си програма по време на преговорите.
Конгресът трябва да покаже търпение...Ще наложа вето върху нови санкции, ако бъдат изпратени на бюрото ми, подчерта Обама.

Той ясно подчерта, че не може да се говори, че следва война при провал на преговорите с Иран.

Камерън от своя страна поясни, че САЩ и Великобритания са изправени пред общ „отровен" враг, който иска да изопачи една от световните религии - исляма",  и да създаде конфликт и терор.

Британският премиер коментира, че Европа и светът са изправени пред много сериозна терористична заплаха от ислямски екстремисти. Според него има голяма вероятност от терористично нападение на британска земя.

По отношение на Украйна Камерън заяви, че е много важно никой в Европа да не „забравя нашата история".

Британският премиер призна, че се е обаждал на американски сенатори, за да ги убеждава да не налагат нови санкции на Иран. „Но не като британски премиер" да казвам на американците какво да правят, каза още той.