Папа Бенедикт 16 и американският президент Барак Обама обсъдиха въпроси на биоетиката, проблема с абортите и клетъчните изследвания.

Това съобщи АФП.

Американският държавен глава е обещал на понтифекса лично да способства за намаляване на броя на абортите в САЩ.

По информация на шефа на службата по печата на Ватикана Федерико Ломбарди папата е "останал крайно доволен от състоялата се беседа". Той охарактеризирал президента на САЩ като "харизматична, притегателна личност". Бенедикт 16 е поднесъл на своя гост екземпляр от енцикликата си, както и "подарък с намек" - книга за биотиката, като е казал, "че това може да допринесе за по-доброто разбиране на позицията на Римокатолическата църква".

Според заместник-помощника на президента на САЩ по националната сигурност Денис Макдона се е състояла и среща на Обама с държавния секретар на светия престол Тарчизио Бертоне. "Те говориха за папската енциклика, за ситуацията в Близкия изток, Куба и Хондурас", отбеляза Макдона.


В момента Обама е на път за Гана, с която ще завърши неговата обиколка започнала в началото на седмицата с Русия и преминала през срещата на Г-8 в Италия и разговорите с папа Бенедикт ХVІ във Ватикана.