САЩ иска „да бъде партньор, а не патрон" на Европа, заяви американският държавен глава Барак Обама след среща с френския си колега Никола Саркози.

НАТО е най-успешната организация в модерната история и нейната основна цел беше сигурността на Европа да гарантира сигурност за САЩ и обратното, обясни американският президент.

Той отбеляза, че Европа е по-застрашена от евентуално терористично нападение на Ал Каида в сравнение със САЩ, тъй като географски се намира по-близо до районите, в които действа терористичната група.

Обама, който поиска повече подкрепление от Европа в Афганистан, подчерта, че това не е американска мисия.

Саркози потвърди, че твърдо подкрепя новата стратегия на Обама за Афганистан, но няма да изпрати френски части в Кабул.

Като символичен доброжелателен жест френският президент Никола Саркози уведоми Обама, че страната му ще приеме един затворник от Гуантанамо, ако това ще улесни затварянето на "широко полемизирания" затвор, където са държани заподозрените в тероризъм.

Категоричен, че е длъжен да говори истината, Саркози заяви, че Гуантанамо не е в съответствие с американските ценности.

Обама, който се закле да закрие затвора, обясни, че САЩ ще се нуждае от помощ да намери място за тези, които са затворени там.

„Взех решението да затворя Гуантанамо, защото не мисля, че той прави Америка по-безопасна", каза Обама.

Обама беше посрещнат пред Двореца на Руан като рок звезда с крясъци и пищящи момичета, коментира ДПА.

Американският президент и неговата съпруга Мишел размениха целувки с президента Саркози и първата дама на Франция Карла Бруни. Двамата държавни глави се срещат за пръв път откакто Обама пое поста президент на САЩ.

Припомняме, конфликтът в Афганистан и връзките с Русия ще са основните теми в дневния ред на срещата на върха на НАТО, която започва по-късно днес, съобщи генералният секретар на Алианса Яп де Хоп Схефер, цитиран от СиЕнЕн.

Обама заяви, че има огромен потенциал за подобряване на отношенията между САЩ и Русия, но подчерта, че Москва не може да действа "както преди", като даде за пример нахлуването на руските войски в Грузия миналия август.

Той отбеляза, че въпреки усилията на Саркози да постигне прекратяване на огъня, регионът все още не е стабилизиран. Френският президент допълни изказването на Обама, като заяви, че последното нещо, от което се нуждае светът, е нова Студена война.

Относно Северна Корея американският президент коментира, че тази страна трябва да прекрати провокативните си планове за изстрелване на балистични ракети и добави, че е бил ясен в посланието си.

На края на срещата Никола Саркози съобщи, че Обама ще се върне във Франция през юни, когато ще се разходи по нормандските плажове.

Междувременно над 300 души са арестувани в Страсбург по време на протести срещу двудневната среща на НАТО по случай 60-годишнината на Алианса.

60-тата юбилейна среща на върха на НАТО се провежда на 3 и 4 април във френския град Страсбург и немския град Кел и ще протече в разширен формат. В нея ще вземат участие вече 28-те страни-членки, тъй като в сряда в Алианса официално бяха приети Хърватска и Албания.

След разговора си с френския президент Обама се срещна с младежи в спортна зала в града. Освен европейските гласове обаче, американският държавен глава успя да чуе и много американски. Момиче с двойно френско и американско гражданство получи правото да му зададе два въпроса.