Американският президент Барак Обама е разпоредил преразглеждане на мерките за сигурност по въздушния транспорт след инцидента със самолет на „Делта еърлайнс".

Говорителят на държавния глава Робърт Гибс е заявил пред телевизия ЕйБиСи, че Обама иска да получи отговор как мъж, носещ опасното вещество PETN, е успял да се качи на борда на самолета в Амстердам.

По думите му списъкът на наблюдаваните лица също трябва да бъде преразгледан след като стана ясно, че нигериецът е бил в него и е бил известен на службите за сигурност.

Стана ясно, че 23-годишният Умар Фарук Абдулмуталлаб е бил регистриран миналия месец.

Досието му в централния регистър на разузнавателните служби за информация за известни и предполагаеми международни терористи е от ноември тази година, но нямало достатъчно информация, за да бъде вписан в списъка на лицата, на които е забранено да летят до САЩ.

През ноември Абдулмуталлаб е бил определен в категория нискорискови лица, заедно с още 550 000 хиляди души.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че бащата на заподозрения за предотвратения атентат на борда на самолета А 330 нигериец се е свързал с американското посолство в Нигерия, като е споделил опасенията си, че синът му планира нещо. 23-годишният мъж произлиза от богато семейство - баща му е банкер.

Опитът за взривяване на самолета с 278 пътници и 11-членен екипаж бе предотвратен малко преди приземяването му.
Един от пасажерите е скочил върху Абдулмуталлаб-младши, който се е опитвал да задейства взривното устройство.