Инициативата на пастор Тери Джонс от Флорида да изгори Корана и така да отбележи годишнината от атентатите на 11 септември може да бъде „златна мина" за намиране на привърженици за "Ал Кайда" и други терористични организации.

Това заяви Барак Обама, информира РИА Новости, позовавайки се на американския телевизионен канал ABC.

Припомняме, евангелистка църква от Флорида заяви, че ще изгори копия от свещената книга на мястото, където е бил Световният търговски център на 11 септември.

Според пастор Джонс този факт трябва да се превърне в ежегодно събитие, наречено "Международен ден за изгарянето на Корана."

Ако той в момента ме слуша, аз се надявам че осъзнава, че неговите предложения са в противоречие с ценностите ни. Тази страна е основана на принципите на религиозна свобода и религиозна толерантност, заяви американският президент.

Той също така подчерта, че той, като главнокомандващ на въоръжените сили на САЩ, осъжда планираните действия.

Според него, изгарянето на Корана ще увеличи заплахата за живота на десетки хиляди американски войници в Ирак и Афганистан.

Срещу плана на пастора от Флорида се обявиха много световни лидери, видни политически фигури, ръководители на обществени и религиозни организации.

58-годишният Джонс заяви, че все още планира да проведе замислените действия, независимо от факта, че е получил над 100 писма със смъртни заплахи.