Американският президент Барак Обама наложи вето на законопроекта, според който семейства на жертви от атентатите на 11 септември 2001 година ще могат да завеждат дела срещу правителството на Саудитска Арабия в съдилища на територията на САЩ (JASTA), предадоха световните информационни агенции. 

В мотивите на държавния глава се казва, че такъв закон ще се отрази неблагоприятно на националната сигурност и интереси, както и на отношенията с важни съюзници. 

По думите му, няколко от тях вече са изразили притесненията си, а от ЕС са настояли за вето по същите причини. 

Преди месеци законът мина гласуването в Сената, а в началото на септември - и това на Конгреса. 

Говорител на американския президент Барак Обама обаче изрази още преди месеци сериозните му съмнения относно закона и даде да се разбере, че трудно държавният глава ще сложи подписа си под него.

Вносителят, сенатор Чък Шумър, изрази разочарованието си от решението на държавния глава, но и убеждението си, че ветото ще бъде преодоляно при следващо гласуване другата седмица. По думите му, ако властите в Рияд нямат вина, то няма и причини да се страхуват от новите мерки. 

Рияд отрича да има нещо общо с терористичните удари и заплаши през април, че ще разпродаде активите си в САЩ, които са на стойност 750 млрд. долара.

Саудитски граждани са 15 от 19-те атентатори от 11 септември 2001 година.