Президентът на САЩ Барак Обама е наредил на Пентагона да ликвидира главатарите на терористичната групировка Фронт "Фатах ал Шам" (преименуваната Фронт "Ал Нусра") на територията на Сирия, съобщава "Вашингтон поуст", позовавайки се на американското правителство.

По-рано Белият дом пренебрегваше "Ал Нусра", но сега хвърля за ликвидирането на нейното ръководство "силите и средствата на разузнаването", а също ударни безпилотни самолети.

Това решение отразявало растящата тревога на Обама, че частта от сирийската територия, контролирана от Фронт "Фатах ал Шам" може да стане база за подготовка и извършване на терористични актове в Южна Европа.

"Вашингтон поуст" отбелязва също така, че заповедта на Обама показвала, че сега антитерористичната операция е приоритет за Вашингтон в Сирия, а не натискът върху президента на Сирия Башар ал Асад да слезе от власт.

Безпилотни самолети са започнали да изпълняват заповедта на президента от началото на октомври и досега са ликвидирани поне четирима високопоставени терористи. Очаква се действията по изпълнението на тази заповед да се засилят след встъпването в длъжност на новия президент Доналд Тръмп през януари.