Президентът на Турция Реджеп Ердоган е разговарял с германския канцлер Ангела Меркел и американския президент Барак Обама преди срещата на върха на Г-20 в Китай.

С двамата лидери той е обсъдил редица въпроси, включително сътрудничество относно регионалните терористични заплахи, отношенията между Турция и ЕС, бежанската криза, както и екстрадицията на проповедника Фетхуллах Гюлен, съобщава „Дейли Сабах”.

ЕС и Анкара са близо до споразумение за визите, убедена Меркел

ЕС и Анкара са близо до споразумение за визите, убедена Меркел

То можело да е факт в близките седмици

След срещата с Обама, Ердоган подчерта решимостта на Турция в борбата срещу тероризма и екстрадицията на Гюлен, който е обвиняван за опита за преврат в Турция.

Двамата лидери са провели 45-минутна среща при затворени врата заедно с делегациите си и след срещата дадоха пресконференция, отбелязвайки, че се срещат за първи път лице в лице след опита за преврат от 15 юли.

Ердоган още веднъж заяви, че не трябва да има разлика между „добри терористи” и лоши. Той посочи, че тероризмът като цяло е лош и САЩ и Турция трябва да предприемат общ подход срещу тероризма.

„Борбата на Турция срещу всички терористични организации, включително ДАЕШ („Ислямска държава”) и YPG, ще продължи с решителност”, зарече се Ердоган.

От своя страна президентът на САЩ Барак Обама е уверил Ердоган, че САЩ ще работят, за да се гарантира, че онези, които са отговорни за опита за преврат, ще бъдат изправени пред съда.

Обама подчерта, че Турция не трябва да понася сама тежестта от бежанците. Освен това той желае силното партньорство между Турция и САЩ да продължи.

Германският канцлер Ангела Меркел обсъди двустранните отношения с турския президент Реджеп Ердоган преди началото на срещата на върха на Г-20 в Китай. Това е първата им среща след неуспешния опит за преврат на 15 юли, съобщи говорителят на германското правителство, цитиран от „Ройтерс”.

Вече обтегнатите отношения се влошиха след опита за преврат, когато Анкара се оплака, че Берлин не бил бърз и достатъчно решителен в осъждането му.

Меркел и Ердоган обсъдиха германско-турските отношения, по-нататъшното прилагане на споразумението между ЕС и Турция за мигрантите и техните взаимни опасения за продължаващата гражданска война в Сирия. Дискусията беше конструктивна”, обясни говорителят.

Той не каза дали двамата лидери са говорили и за отказа на Турция да позволи германски депутати да посетят германските военни във военновъздушната база „Инжирлик”.