Барак Обама, първият действащ американски президент, който посещава Хирошима след Втората световна война, положи венци на мястото, където САЩ хвърлиха първата атомна бомба, символичен жест, който Токио и Вашингтон се надяват да подчертае техния съюз и да вдъхне живот на усилията за забрана на ядрените оръжия, съобщава „Ройтерс”.

Атомната бомба, хвърлена над Хирошима на 6 август 1945 г., изби хиляди хора моментално и още около 140 хил. души до края на годината. Град Нагасаки беше ударен от втора атомна бомба на 9 август 1945 г., а Япония капитулира 3 дни по-късно.

Американският президент коментира, че паметта за 6 август 1945 г. никога не трябвало да изчезва, но не се извини за първите атомни нападения, извършени от САЩ.

Не виним страната ви, обърнал се към Обама японец, пострадал при атомните бомбардировки

Не виним страната ви, обърнал се към Обама японец, пострадал при атомните бомбардировки

Един от така наречените „хибакуша”

"Това ни позволява да се борим със самодоволството, разпалва нашето морално въображение и ни позволява да се променим", изтъкна американският държавен глава. 

Обама говори пред няколко оцелели от атаките и в обръщение призова страните да се стремят към свят без ядрени оръжия. 

"Смъртта падна от небето и светът се промени", посочи Обама, отбелязвайки, че бомбардировката показала, че "човечеството притежава средствата да се самоунищожи". 

За ядрените оръжия той изтъкна: "Трябва да имаме смелостта да избягваме логиката на страха и да преследваме свят без тях." 

Обама първо посети музея в Хирошима, посветен на историята около атомната бомба, преди да отиде заедно с японския премиер Шиндзо Абе до мемориала и вечния огън. Обама е написал в книгата за гости в музея в Хирошима следното: „Познаваме агонията на войната. Нека сега да намерим смелост, заедно, за разпростиране на мира и да се стремим към свят без ядрени оръжия.”

Шиндзо Абе приветства „смелостта” на Обама да отиде в Хирошима. Той също благодари на онези в Америка и Япония, които са били ангажирани с помирението през последните 70 години.

Цялото историческо посещение на американския президент продължи около 1 час и 45 минути. 

Преди да пристигне в Хирошима Обама посети американски военни в Ивакуни, военновъздушна база на морската пехота на САЩ, където той изнесе реч, в която заяви, че отношенията между САЩ и Япония "са ярък пример как може да бъдат преодолени и най-болезнените разногласия".
"Някогашните врагове съумяха да станат не само партньори, но и най-добри приятели", констатира той в речта си.

По силата на договор от 1951 г. в Япония са разположени близо 50 000 американски военни.

Мнозинството от американците виждат атомните бомби като необходими, за да бъде сложен край на войната и да бъдат спасени човешки животи. Според мнозинството японци обаче хвърлянето им не е било оправдано, тъй като Втората световна война вече е била приключила в Европа и Германия - капитулирала, а капитулацията на Япония е била въпрос на време.