Президент на САЩ Барак Обама обяви, че вижда нови признаци на рисково поведение на бизнеса, което доведе до финансова катастрофа преди година и отправи  предупреждение към Уолстрийт: „Няма да има друг спасителен план!"

По време на реч в Ню Йорк, Обама също каза, че е уверен, че финансовата система на страната е стабилизирана.

Той обаче настоя Конгресът да приеме закона, който ще осигури по-строг контрол на цялата система.

Можем да бъдем сигурни, че бурите от изминалите две години започнаха да отшумяват.', каза Обама.

Въпреки че икономиката започна да се „връща към нормалното си състояние" Обама добави, че това „не трябва да води до задоволство".

В посланието си към финансовата общност Обама подчерта: Няма да се върнем към дните на необмислено поведение и свръхизлишък в сърцето на кризата.

Обама заяви, че Уолстрийт не може отново да поема рискове без да взима предвид последствията и допълни, че те не могат да очакват американските данъкоплатци да ги измъкнат от затруднението отново.

По време на пресконференцията Обама обяви нови финансови реформи.

Съгласно предложената регулация, Белия дом ще даде на централна банка и Федералният резерв нови правомощия на огромни финансови посредници и възможността да се възползват от банки, чийто колапс може да застраши икономиката.

Обама също поиска създаването на нов орган - Агенция за финансова защита на потребителите. Федералната комисия по търговията също ще се сдобие с нови правомощия за защита на потребителите.

"Наше задължение е да въведем тези реформи, които ще попречат на тази криза да се случи отново", каза президентът Обама.

Предложенията са срещнали съпротива от страна на банковия сектор и са застой в Конгреса, който е затънал в разделение по повод на предложенията на Обама за здравната реформа, съобщава БиБиСи.