В последната си реч "За състоянието на съюза" като американски президент Барак Обама обърна внимание на няколко основни за американците проблеми и резултатите, постигнати по време на управлението му в Белия дом през последните 8 години.По отношение на много от поставените си предварително цели и приоритети, президентът заяви, че след всички тези години може да се признае значителен прогрес.

Един от основните проблеми и предизвикателства и за САЩ е сигурността и борбата с тероризма. По думите му, сигурността на американците е приоритет номер едно за властите. В тази връзка Обама припомни, че страната ръководи операцията на коалиция срещу групировката ДАЕШ ("Ислямска държава"). Нанесени са над 9500 въздушни удари срещу джихадистите - 6300 в Ирак и 2300 в Сирия. Те трябва да бъдат наричани с истинското им име - фанатици и убийци, които трябва да бъдат унищожени, заяву Обама и призова Конгресът да гласува провеждането на съхопътни операции.

Ако някой се съмнява в нашия ангажимент да въздадем справедливост, нека да си припомни Осама бин Ладен. Когато става въпрос за ръководна роля в такива коалиционни мисии, светът не се обръща към Пекин или Москва, а търси нас. В същото време, броят на американските военни в Афганистан бе намален от 180 000 през 2009 година до 14 000 днес - нещо, за което демократът се бори от влизането си в Белия дом. 

Като успех на дипломацията той отново подчерта споразумението с Иран, което гарантира, че Техеран няма да се сдобие с ядрено оръжие. Също така демократът настоя и за падане на ембаргото срещу Куба.

Икономиката бе един от основните му поводи за гордост от постигнатото. Нейният растеж бе един от приоритетите на администрацията му. По думите му, в момента САЩ имат една от най-силните и стабилни икономики в света. Създадохме 14 млн. нови работни места, докато в същото време безработицата достигна най-ниските си нива от 7 години насам, припомни той. Намалихме дефицита. Автомобилната индустрия отбеляза най-успешната си година.

Сред тях бе и образованието, което той определи като много важно за всеки американец, за да може след това да намери добра работа. По думите му, образованието трябва да бъде по-достъпно за гражданите. Той заяви, че по време на управлението му, броят на завършващите училище ученици се е повишил.

Днес в 50 от щатите гейовете имат право да сключват брак с хората, които обичат. За сравнение, през 2009 година едва в 4 от тях това е било възможно, обърна внимание и на това държавният глава.

Обама също така пожела да обърне поглед и към бъдещето и неговите най-важни въпроси - след 5, 10 и повече години.

Големите проблеми и предизвикателства, които остават, са много - повишаването на надниците, неравенството между половете по отношение на заплащането за един и същи труд, контролът върху продажбата на оръжие и насилието, последиците от климатичните промени и борбата с тях, както и как да направим така, че модерните технологии да работят за, а не против нас.