Президентът на САЩ Барак Обама продължи с още една година въведените през 2006 г. санкции по отношение на редица беларуски ръководители, вкл. президента на страната и някои членове на правителството, се казва в съобщение на Белия дом.

"Въпреки освобождаването на няколко политически затворници през 2008г. и опитите на САЩ да извършат демократични реформи в Беларус, действията на някои беларуски ръководители представляват заплаха за националната сигурност и външната политика на САЩ", счита американският лидер.

Санкциите срещу президента на Беларус Александър Лукашенко, директора на Държавните радио и телевизия и на Централната избирателна комисия, министрите на външните работи и правосъдието бяха въведени от предшественика на Обама Джордж Буш през 2006 г., непосредствено след президентските избори в Беларус, които много наблюдатели признаха за недемократични.

Тези, които попадат под ударите на санкциите, имат забрана да притежават собственост на територията на САЩ и да правят бизнес с американски партньори. Указът "за блокиране на собственост и имуществени права" на беларуски държавни служители се продължава ежегодно.