Руско-американските отношения са сериозно обременени от аферата "Сноудън". Решение обаче има и то е в провеждането на преговори. Това, което се провежда засега, е най-вече мерене на силите с дипломатически средства. - се казва в публикация на Дойче веле.

Едуард Сноудън вече от седмици пребивава в транзитната зона на летище "Шереметиево" и така и не може да напусне временното си убежище - американският му паспорт бе обявен за невалиден и той няма как да мине руската граница. Освен ако Русия не отговори положително на молбата му за временно политическо убежище, което ако бъде дадено, ще позволи на бившия сътрудник на ЦРУ да влезе на руска територия и после отново да я напусне със съответните документи.

В случая обаче не става дума само за бюрократични процедури или правни въпроси - аферата "Сноудън" добива все по-сериозни политически измерения: САЩ настояват за екстрадирането на беглеца, което пък Москва категорично отхвърля. Безрезултатен остана и проведеният телефонен разговор между президентите Обама и Путин - Москва държи на позицията си с формалния аргумент, че Русия няма съответното споразумение със САЩ.


Всичко в името на имиджа

Вашингтон е наясно, че бившият агент няма да бъде екстрадиран. "Русия не е постъпвала така нито по време на Студената война, нито под ръководството на Елцин. И сега под управлението на Путин няма да го стори", прогнозира политологът Евалд Бьолке. Според него руският президент е в доста сложна ситуация: от една страна присъствието на Сноудън в Москва дава възможност на Путин да "демонстрира мускули" на суперсилата САЩ, а и ако реши да го екстрадира, президентът ще накърни реномето си пред руското население. От друга страна Сноудън може и да навреди на Путин, ако остане в Русия, защото президентът би искал на всяка цена да избегне дебата за гражданските права и сигурността в страната.

Дилемата, пред която е изправен Путин, се откроява ясно и в реториката на руския президент: той изтъква, че САЩ са важен съюзник и твърди, че Сноудън е "неканен гост", попаднал в транзитната зона на "Шереметиево". Същевременно Путин подчертава, че води независима външна политика, която няма да се повлияе от натиска на САЩ. "Междудържавните отношения са по-важни от дрязгите на спецслужбите", казва руският президент.


Коя да бъде третата страна?

"Нито Русия, нито САЩ имат интерес от влошаването на взаимоотношенията", убеден е политологът Вилфрид Маусбах. Евалд Бьолке също не вярва, че Путин ще заложи на карта контактите със САЩ заради постигането на някакви краткотрайни успехи. Той предполага, че зад кулисите Русия и САЩ вече преговарят за евентуалното предаване на Сноудън на трета страна, тъй като и Русия би искала да приключи случая преди предстоящото посещение на Обама през септември.

Американската страна даде ясно да се разбере, че приемането на Сноудън от дадена държава ще се тълкува като неприятелски акт. Повечето европейски страни, към които Сноудън бе отправил молба за убежище, се съобразиха с оказания от американците натиск. Боливия, Венецуела и Никарагуа обаче са готови да приемат беглеца - само дето не е ясно дали Сноудън някога действително би могъл да стигне дотам.