Метежът на 6 януари служи за напомняне на американците, че "този експеримент в демокрацията не се самоизпълнява". Това коментира бившият президент на САЩ Барак Обама в интервю за Си Ен Ен.

"Това не се случва просто автоматично", настоя той. 

Обама подчерта, че е притеснен за случващото се в рамките на Републиканската партия и разкритикува конгресмените републиканци, които възприемат странни позиции. "Трябва да се притесняваме, когато една от основните ни политически партии е готова да възприеме начин на мислене за нашата демокрация, който би бил неузнаваем и неприемлив дори преди пет години или преди десетилетие", изтъкна Обама.

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Продължава работата на двете камари за избор на президент

След като поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия (сградата на Конгреса на САЩ във Вашингтон) на 6 януари в опит да спрат удостоверяването на изборната победа на новия президент Джо Байдън, няколко републиканци разкритикуваха Тръмп за ролята му в събитията през деня. Един от тях, лидерът на републиканското малцинство в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) Кевин Маккарти настоя, че Тръмп "носи отговорност за нападението срещу Конгреса в сряда от тълпа нарушители на обществения ред", но впоследствие той се опита да пренапише случилото се по време на метежа - и не е единственият.

Обама отбеляза, че "изведнъж всички се върнаха на старата позиция", а сега има "големи части от членовете на Конгреса, вървящи заедно с лъжата, че е имало проблеми с изборите". Те промениха позицията си, защото републиканските избиратели "повярваха, а те го повярваха, защото това им беше казано не само от президента, но и от медиите, които те гледат", изтъкна Обама.

"Надявам се, че тенденциите ще се обърнат. Но това изисква всеки от нас да разбере, че този експеримент в демокрацията не се самоизпълнява. Това не се случва просто автоматично", настоя бившият американски държавен глава.