Президентът на САЩ Барак Обама потвърди, че Вашингтон се отказва от системата за противоракетна отбрана на територията на Полша и Чехия, но даде ясно да се разбере, че Иран „ще продължава да бъде държан под око" заради своята ракетна програма.

Той направи това в специално изявление, цитиран от СиЕнЕн, по повод оповестеното по-рано днес решение на САЩ да се откаже от разполагането на ПРО.

Подкрепях президента Джордж Буш, когато твърдеше, че системата за противоракетна отбрана на територията на Източна Европа е необходима за предотвратяване на опасността, идваща от Иран. Сега тези опасност я няма, посочи той.

Oбама обаче беше категоричен, че системата от ракети със малък и среден обсег на ислямската република продължават да бъде сериозна заплаха.

Според американското разузнаване Техеран е съсредоточил усилията си именно в разработването на тази система, а не на такава от междуконтинентални ракети.

Обама посочи, че действията на Техеран ще продължат да бъдат обект на специално внимание от страна на Белия дом.

Американският държавен глава добави, че Вашингтон работи по нов подход към противоракетната отбрана в Европа. По думите му, той ще се основава на по-бързи и ефикасни технологии.

Новата политика, според Обама, има за цел изграждане на по-модерна, по-бърза и по-ефикасна отбрана на Европа.

Той отказа да даде подробности за новите планове на САЩ относно ПРО, но добави, че е получил уверението на министъра на отбраната Робърт Гейтс за съдействие.

Малко след изказването на президентът Обама, военният министър Робърт Гейтсобясни, че промяната в плановете на САЩ се налага преди всичко заради факта, че иранските ракети с малък и среден обсег се развиват изключително бързо.
„По-бързо отколкото очаквахме", коментира Гейтс.

Министърът обясни, че промяната включва изпращане в северната и южната частна Европа кораби с ракети-прихващачи.

Новата мобилна система ще използва ракети „Пейтриът"и балистични ракети SM-3, както и ще има част, разположена на вода. Става въпрос за специализираната ракетна система Aegis базирана на кораби от военноморския флот на САЩ.

Заместник-председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джеймс Картрайт допълни, че новата система ще е предназначена главно срещу нападение от ракети с малък и среден обсег.

По думите на външния министър на Чехия Ян Кохоут, след разговора му с американска делегация, е станало ясно, че противоракетната отбрана на Европа продължава в рамките на НАТО, а Чешката република продължава да бъде привилегирован партньор.