Президентът на САЩ Барак Обама удължи с още една година американските санкции срещу Русия, въведени заради агресията на Москва срещу Украйна, предадоха информационните агенции.

В документ, подписан от президента, се посочва че извънредните мерки остават в сила за още една година заради продължаващата анексия на Крим и участието на Москва във военните действия в Източна Украйна.

Припомняме, първите санкции заради украинския конфликт бяха въведени през 2014 г. срещу руски държавни служители, свързани с окупацията на Крим. На санкционираните лица беше забранено да влизат в САЩ, а активите им на американска територия - замразени.

Впоследствие мерките обхванаха цели отрасли на руската икономика.

През декември 2016 г. САЩ обявиха нови санкции срещу Москва заради намесата в американските президентски избори в подкрепа на избрания за президент Доналд Тръмп.

Самият Тръмп първоначално категорично отричаше наличието на руска намеса. След публикуването на доклада на американското разузнаване, сочещ всеобхватна кампания за манипулиране на изборите (с хакерски атаки, фалшиви новини, дезинформация), избраният за президент зае позицията, че руската намеса не е повлияла на изборните резултати.

По отношение на санкциите срещу Москва Тръмп заяви, че ще ги запази на първо време, но ще ги отмени ако Русия "започне да сътрудничи" в борбата срещу тероризма. Същевременно той не дефинира критерии, по които да се оцени наличието и ефективността на подобно сътрудничество, и не постави други условия за отмяна на санкциите. В изявлението си Тръмп не споменава, конфликта в Украйна и окупацията на Крим, нито атаките срещу цивилно население в Сирия.