"Вие ме направите такъв, какъвто съм. Всеки на тази сцена ме е развълнувал много силно и по различен начин". С тези думи американският президент почете на церемония тазгодишните носители на Медала на свободата - най-високото гражданско отличие в САЩ. Припомняме, че той прави това за последен път като американски президент. 

Получават го утвърдени личности за постиженията си в различни области - хора на изкуството, спортисти, архитекти, учени, активисти и други. По-рано бе обявен и списъкът с избраните личности за тази година, общо 21 на брой. 

Бил Гейтс, Брус Спрингстийн, Робърт де Ниро, Робърт Редфорд, Том Ханкс, Даяна Рос, Майкъл Джордан и Елън де Дженерис са сред наградените за тази година. 

При обявяването на списъка, държавният глава отбеляза, че Медалът на свободата не е просто най-високото подобно отличие, но най-важната му цел е да бъде отдадена почит на идеята, че без значение от къде идват, всички американци имат възможността да променят страната си към по-добро. Така и са направили въпросните избрани личности.