Барак Обама ще направи първата си визита в качеството си на номиниран кандидат на Демократите за президент на САЩ в Лондон следващата седмица, пише днешното издание на Times.

Британската столица е първата спирка от обиколката на Обама в Европа, където топлото посрещане може да бъде засенчено от старанието му да обясни как и кога американските войски ще се изтеглят от Ирак.

По време на дебюта си на международна сцена Обама ще посети седем държави за седем дни като направи спирки във Великобритания, Германия, Израел и Йордания.
Предполага се също, че той ще направи и тайно посещение в Афганистан и Ирак.

Посещението му в Лондон ще трае кратко, смятат британски източници.
Екипът на Обама даде да се разбере, че иска да пристигне и да напусне града "колкото се може по-бързо".

Предвижда се среща с министър-председателя, както и кратък разговор с Дейвид Камерън. Освен това Обама ще благодари на живеещите в Лондон американци, които са спонсорирали кампанията му с хиляди британски лири.

И макар че вчера помощниците на Обама подчертаха, че датите на визитите не са уточнени и няма да бъдат потвърдени от съображения за сигурност, британските власти очертаха 18 юли като дата на посещението.

Международните дилеми:
Ирак:
Ще удържи ли на обещанието си за изтегляне на войските до 16 месеца?
Афганистан: Как ще спечели подкрепа от Европа за изпращане на още войски?
Иран:
Рискува ли да подкопае западния обединен фронт срещу Иран, като му предложи преговори без предварителни условия
Климатични промени: Как ще работи в Европа за постигане на международно споразумение на срещата на върха в Копенхаген следващата година, което ще удовлетвори едновременно и Конгреса и американската индустрия?
Търговия:
Ще се огъне ли под натиска на колегите си демократи да блокира нови сделки, когато светът е изправен пред рецесия?
Европа:
Как ще възстанови трансатлантическите връзки без да се сближи прекалено много с презиращите Америка.

Съобщения от Франция и Германия пък отбелязват, че кандидатът на демократите ще се срещне с Никола Саркози и Ангела Меркел между 24 и 25 юли, докато Израел се подготвя за пристигането му между 22 и 23-ти.
Това пък означава, че визитите в Афганистан и Ирак ще се осъществят веднага след напускането на Лондон и преди завръщането му в Европа.

Става ясно, че посещението на Острова ще е единственият момент, в който Обама ще се изправи лице в лице с европейската публика, която според проучванията, го обожава.

Списание Spiegel цитира съветник на Обама, че той иска да отговори на критиките, според които кандидат-президентът на САЩ показва малък интерес към Европа, тъй като през миналия век е прекарал едва 24 часа на стария континент.

Той припомня историческото посещението на Джон Кенеди в Германия през 1963 г., когато младият кандидат на Демократите за президент заявява: „Аз съм берлинчанин!".

Водят се преговори с кабинета на Клаус Уоуърейт - кмета на Берлин, Обама да държи реч пред Бранденбургската врата, близо до мястото, където се е намирала стената, разделяща града на източен и западен.

Съветниците на Меркел са разтревожени, че това би било равносилно на подкрепа за Обама и прекалено голяма намеса в чужда предизборна кампания.

„Бранденбургската врата е най-известното историческо място в Германия", категорични са от офиса на Меркел и поясняват, че досега само избирани президенти са държали речи там.

Вниманието в Щатите ще се фокусира на посещението в Ирак. Обама вече пое отговорност за изтегляне от Ирак на всички американски бойни части до 16 месеца.
Той поясни, че ще използва предстоящата визита за да проучи дали условията са подходящи за изтегляне.