Американският президент Барак Обама предупреди, че САЩ няма да могат да ликвидират тероризма с военна мощ, след като направи опит категорично да защити водената политика от администрацията му по отношение на националната сигурност, отбелязва "Ройтерс".

В последната си голяма реч за борбата срещу тероризма като президент, изнесена във военновъздушната база "Макдил", Обама изтъкна, че неговата администрация е успяла да направи "Ал Кайда" "сянка на предишното ѝ аз" и е тръгнала по петите на ДАЕШ ("Ислямска държава"), но допълни, че тероризмът щял да остане опасност за САЩ.

По думите му, през двата си президентски мандата той бил отхвърлил практики като изтезанията, придържал се е към американските ценности и е избегнал пълномащабни военни операции.

Той изложи доводи в подкрепа на извършването на въздушни удари с дрони и използването на отряди командоси, вместо впускане в сухопътни войни, подобни на тези в Афганистан и Ирак, започнати от предшественика му Джордж Буш.

Ударите с безпилотни самолети са предотвратили гибелта на много цивилни, тъй като са по-прецизни от тези с конвенционални бойни самолети и не носят риск за живота на американски военни, за разлика от сухопътните операции, увери той.

Президентът подчерта необходимостта САЩ да се придържат към ценностите си, да спазват правата на мюсюлманите и да съдят заподозрените по тероризъм лица в граждански съдилища. "Можем да заловим тези терористи и пак да останем верни на себе си", подчерта Обама.

"Вместо да даваме неизпълними обещания, че можем да елиминираме тероризма с хвърляне на повече бомби или разполагането на още и още войски, или да се отделяме с огради от останалата част на света, трябва да погледнем терористичната заплаха в перспектива", заяви той на военните, събрали се в самолетен хангар в базата.

Описвайки вида на заплахите след двата си мандата, Обама опита да намери предпазлив баланс, като каза едновременно, че "насилническият екстремизъм ще продължи да ни съпътства през следващите години", но и че терористите "не представляват екзистенциална заплаха" за САЩ.

Според него за разлика от предишни войни срещу държави, този конфликт е слабо вероятно да приключи с "ясно дефинирана победа".

Според Белия дом речта е била изготвена много преди изборите на 8 ноември и не е била насочена конкретно към бъдещата администрация на Доналд Тръмп. В нея обаче Обама говори за необходимостта от придържане към американските закони и ценности и срещу прилагането на изтезания при разпити или въвеждането на религиозни тестове за имигранти - позиции, които Тръмп защитаваше по време на предизборната си кампания.