Иранските власти осъдиха на смърт чрез обесване 45-годишна жена, осъдена за разпространение на наркотици, съобщават чужди медии.

45-годишната Захра Бахрами е била с двойно гражданство - иранско и холандско. Тя е била арестувана през декември 2009 година за съхранение и продажба на наркотици. Задържането й е станало по време на стълкновенията между опозицията и правоохранителните органи в Техеран преди традиционния празник Ашура през декември 2009 година. Тогава загинаха повече от 15 души и бяха арестувани над 300.

Холандските власти са научили за ареста на иранката след половин година.

На 2 януари тази година ирански съд произнесе присъда, която постанови за Бахрами смърт чрез обесване. След два месеца трябваше да се състои второто дело срещу нея - за участие в антиправителствени протести, но тя не го дочака.

Холандските власти са били готови да се намесят в делото, но Иран не признаваше двойното гражданство на Бахрами. Според представители на опозицията Бахрами е била лъжливо обвинена за притежание и пордажба на дрога. Върху нея е бил оказан психологически натиск и физическо насилие.