Международна намеса в подкрепа на терористите е целта на обгазяването със зарин в сирийската провинция Идлиб. Това коментира пред bTV анализаторът Христо Петров по повод обгазяването, при което загинаха десетки хора. То стана повод за американски ракетни удари по правителствена авиобаза.

За Калфин позицията ни за удара на САЩ в Сирия е по-остра от тази на ЕС

За Калфин позицията ни за удара на САЩ в Сирия е по-остра от тази на ЕС

Нужна е позиция срещу намесата на Турция във вота у нас, смята Калфин

"Няма начин сирийското правителство да употреби химическо оръжие когато има предимство на земята - и то срещу своите собствени граждани, притиснати от терора на "Ислямска държава". Сирийското правителство е единственият реален спасител на тези хора", подчерта той.

Петров напомни, че през 2013 г. Сирия е склонила да утилизира запасите си от бойни отровни вещества с международна помощ и тази операция е приключила година по-късно.

Енчев предупреди Герджиков за незаконните позиции на МВнР

Енчев предупреди Герджиков за незаконните позиции на МВнР

Въздушните удари на САЩ в Сирия са без резолюция на Съвета за сигурност на ООН

"Повече от 7 години се води война срещу Сирия. Редица европейски лидери вече не са на власт, а Асад остава след два пъти проведени избори. Завръщането на контрола на сирийската власт в основните градове отслабва позициите на терористите и се търси външна подкрепа", смята анализаторът.

Той е категоричен, че американската реакция е дошла след като близкото обкръжение на Доналд Тръмп се е възползвало от неговата импулсивност при вземането на решение.

Ударите на САЩ са усилие срещу химическите оръжия в Сирия според МВнР

Ударите на САЩ са усилие срещу химическите оръжия в Сирия според МВнР

България подкрепя всички международни усилия, насочени към постигането на мир

Христо Петров е бил в Сирия преди 2 години. По думите му, там е видял: "едно правителство, което продължава да контролира ситуацията в основните градове, което не е избягало от задълженията към своите граждани, да плаща заплати и да поддържа болници".