Въздушните удари на САЩ срещу военен обект на сирийското правителство са в грубо нарушение на международното право. Няма валидна резолюция на Съвета за сигурност на ООН, санкционираща подобна намеса. Това се казва в протестна декларация на Движение за радикална промяна "Българската пролет".

Ударите на САЩ са усилие срещу химическите оръжия в Сирия според МВнР

Ударите на САЩ са усилие срещу химическите оръжия в Сирия според МВнР

България подкрепя всички международни усилия, насочени към постигането на мир

Енчев предупреди Герджиков за незаконните позиции на МВнР. "Българската пролет" осъжда позицията на служебното правителство, изразена от МВнР на Република България, с която се подкрепят въздушните удари на САЩ в Сирия и предупреждава юриста проф. Огнян Герджиков, че е одобрил документ, погазващ международното право, се казва в декларацията.

Ракетното нападение бе извършено, преди даже да бъде назначена международна комисия, която да установи истинския виновник за последното варварско обгазяване с химическо оръжие в Сирия.

Съветът за сигурност на ООН се събра заради US ударите в Сирия

Съветът за сигурност на ООН се събра заради US ударите в Сирия

По искане на Русия

 "С този акт Доналд Тръмп пое по стъпките на бившия американски президент Джордж Буш-младши, който през март 2003 г. стартира, заедно с британския премиер Тони Блеър, военната операция "Шок и ужас" - също без резолюция на СС на ООН и също позоваваща се на несъществуващи арсенали от химическо оръжие на тогавашното иракско правителство.

Пет години по-късно Буш и неговият държавен секретар Колин Пауъл признаха, че са били подведени от погрешна разузнавателна информация. Тяхното покаяние обаче няма да върне живота на двеста хиляди убити и осакатени иракчани, нито ще въздигне от руините тази някога цветуща държава", пише в декларацията на движението с лидер депутата от 43-то народно събрание Велизар Енчев.

4 деца сред 9 цивилни жертви на ракетния удар на САЩ срещу Сирия

4 деца сред 9 цивилни жертви на ракетния удар на САЩ срещу Сирия

Това твърдят сирийските държавни медии

Ние призоваваме държавния глава Румен Радев да изрази своето отношение към този акт на агресия срещу държава с легитимно избрани президент и парламент. Ако българският президент замълчи, ще смятаме, че той е солидарен с позицията на назначения от него служебен кабинет и дори е инициатор на този срамен документ.

От движение "Българската пролет" изразяват недоумението си от липсата на реакция на БСП и Патриотичния фронт, чиито избиратели са противници на агресивните войни.

"Мълчанието на Корнелия Нинова, Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов доказва за пореден път тежката им зависимост от външните им господари. Именно поради тази зависимост техните депутати в 43-то НС на два пъти отхвърлиха предложена от нас декларация на Народното събрание, осъждаща решение на парламента от 30 май 2003 г., позволило изпращане на български военен контингент в окупиран Ирак.

За съжаление България отново не е на страната на хуманизма и международното право, завършва декларацията, подписана от Велизар Енчев.