Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обмисля президентско посещение в Израел като знак на подкрепа за страната след бруталната атаката на "Хамас". Двама американски висшепоставени разказаха подробности относно чувствителните вътрешни дискусии при условие на анонимност, съобщава "Политико".

Според тях Байдън може да кацне в Израел още тази седмица. Те обаче подчертаха, че пътуване може да не се случи скоро или изобщо в зависимост от ситуацията със сигурността в Израел и състоянието на война в района. Припомняме, че Израел е на път да нареди сухопътна инвазия в Газа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху покани Байдън на посещение в събота според официални лица. В момента администрацията "претегля" офертата.

Байдън разговаря с Нетаняху и Абас

Байдън разговаря с Нетаняху и Абас

САЩ с дипломатическа офанзива

Байдън е казал на сътрудници, че има интерес да отиде, тъй като присъствието му ще демонстрира силна подкрепа от САЩ. Но вероятността от ескалация на военните действия може да означава, че всяко бъдещо пътуване би било рисковано. Адриен Уотсън, говорител на Съвета за национална сигурност, обяви, че няма "ново пътуване за обявяване", но не отрече, че такова се предвижда.

Сътрудниците в Белия дом припомнят посещението на Байдън в Киев през февруари. Това посещение беше смятано за един от акцентите в неговото президентство. 80-годишният Байдън също е пътувал другаде в региона - посетил е Полша и Литва - като така демонстрира ангажимента на Съединените щати да защитават демокрациите по света.

Но докато пътуването до столицата на Украйна включваше тайно 10-часово пътуване с влак, пътуването до Израел в някои отношения би било още по-сложно.

Още през февруари САЩ предупредиха Русия да не се намесва в пътуването. "Хамас" обаче е обявена от Съединените щати за терористична организация и е по-вероятно да нанесе провокативен удар срещу пътуващ президент, според един от служителите.

Американски сенатори отиват в Израел и Саудитска Арабия

Американски сенатори отиват в Израел и Саудитска Арабия

За да помогнат за мира след атаката на "Хамас"

Посещението на американски сенатори в Тел Авив тази седмица подчерта опасността. Групата законодатели, която включваше лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър, трябваше да влезе в бомбоубежище, когато завиха предупредителни сирени. Държавният секретар Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин обаче посетиха Израел през последната седмица без значителни усложнения.

Дебатът за пътуването ще дойде и на фона на нарастващото безпокойство на администрацията на Байдън относно влошаващата се хуманитарна криза в Газа на фона на тежките бомбардировки и обсада на анклава от Израел.

Има очаквания, че Израел ще започне сухопътна офанзива през следващите дни, като експерти прогнозират, че седмици на градска война неизбежно ще доведат до смъртта на хиляди невинни цивилни. Длъжностни лица в Газа казват, че повече от 2600 палестинци вече са били убити при възмездните удари на Израел през последната седмица.

Израел подготвя сухопътна офанзива; Байдън осъжда атаките на Хамас

Израел подготвя сухопътна офанзива; Байдън осъжда атаките на Хамас

Джо Байдън обеща подкрепа за Израел и отправи предупреждение към всеки, който се опита да се възползват от ситуацията.