Група на Европейския парламент покани президента на Украйна Володимир Зеленски и депутатите от неговата партия да вземат участие в някои от нейните дейности - знак на приятелство и начин за включване на страната в процесите на ЕС преди нейните преговори за присъединяване, съобщава "Ройтерс".

Украйна, която получи силна подкрепа от повечето европейски държави, откакто Русия започна войната на нейна територия преди две години, е кандидат за присъединяване към 27-членния Европейски съюз, но процесът ще отнеме години.

Групата "Обнови Европа" заяви, че кани Зеленски да се присъедини към срещите на върха на нейните лидери, както и депутати от партията му "Слуга на народа" да участват в парламентарните ѝ срещи.

"Обнови Европа" е третата по големина група в Европейския парламент и включва правителствени ръководители и депутати от управляващите партии на Франция, Белгия, Нидерландия, Естония, Словения и България. На срещите на нейните лидери обикновено участват френският президент Еманюел Макрон и неговите колеги от другите страни.

Украйна няма да приеме второкласно членство в ЕС

Украйна няма да приеме второкласно членство в ЕС

Шмихал: Украйна е изпълнила всички критерии за присъединяване

Освен това групата предложи да предостави на "Слуга на народа" експертна помощ, за да подготви Украйна за трудния процес на преговори за влизане в ЕС.

"Вярваме, че "Слуга на народа" ще се доближава все повече до нашия парламент и семейството на "Обнови Европа", заяви председателят на европейската група Валери Хайер след среща с председателя на украинския парламент Руслан Стефанчук в Киев.

Украйна е една от осемте държави, които се надяват да се присъединят към ЕС. Очаква се обаче процесът да отнеме много време, тъй като страната се бори с руската инвазия и ще трябва да извърши редица реформи, за да отговори на стандартите на ЕС в много области.

За да приеме нов член с размерите на Украйна, ЕС изисква и вътрешни реформи, което прави процеса още по-сложен.

Представители на ЕС заявиха, че инициативата на "Обнови Европа", която идва в момент, когато европейските парламентаристи водят кампания за европейските избори на 9 юни, е начин за ангажиране с Украйна, преди да могат да бъдат предприети по-конкретни стъпки в процеса на присъединяване.

Украйна обяви график: до две години да е в ЕС

Украйна обяви график: до две години да е в ЕС

Има обаче един проблем - никой в ЕС не смята, че това е реалистично