Британски военни кораби ще бъдат оборудвани с лазери за сваляне на дронове. Планирано е новата технология да бъде внедрена през 2027 г., пет години по-рано от очакваното. Това съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на британското министерство на отбраната.

От ведомството посочват, че лазерите могат да стрелят по всяка цел, видима във въздуха и могат да улучат монета от километър.

По-рано се очакваше лазерите DragonFire да бъдат пуснати едва през 2032 година. Те могат да използват интензивен лъч светлина, за да пробият цел. Според британското министерство на отбраната лазерите могат да се окажат дългосрочна алтернатива за сваляне на дронове.

DragonFire показва най-доброто от Обединеното кралство в челните редици на военните технологии и ние няма да отлагаме да го предоставим в ръцете на нашите военни, за да се изправим срещу заплахите, пред които сме изправени, поясни министърът на отбраната Грант Шапс.

Лазерът е рентабилен начин за прихващане и сваляне на дронове, които се използват в съвременната война като евтин начин за унищожаване на скъпи военни цели, които струват в пъти повече от самите дронове.

Великобритания успешно изпита военен лазер

Великобритания успешно изпита военен лазер

Новото оръжие може да порази монета от 1 паунд от разстояние един километър